EN

Faceboook má pol miliardy užívateľov

Od včera má najpopulárnejšia sociálna sieť už 500 miliónov užívateľov. Oznámil to zakladateľ Mark Zuckerberg.Milovaný aj nenávidený, zatracovaný aj vyzdvihovaný - Facebook, pôvodne projekt iba v rámci jednej univerzity, od roku 2004 prerástol v najväčšiu sociálnu sieť na svete. Mnohým pripomenul už dávno zabudnutých spolužiakov či priateľov, iným zas prekáža narušenie súkromia. Facebook bol už od svojho zrodu sprevádzaný kontroverziou - napríklad užívateľské dáta ostávajú na serveroch aj po zrušení účtu, nastavenia súkromia bývajú nejasné a zložité, v niektorých krajinách bol portál dokonca aj zablokovaný. Zamestnávateľom takisto prekáža, že zamestnanci trávia veľa času chatovaním s priateľmi. Na druhej strane je fanúšikovská základňa pre mnohé firmy a spoločnosti vhodným komunikačným médiom.



Facebook má svoje zlé stránky, ale aj tie lepšie. Práve tie chce zakladateľ Mark Zuckerberg zviditeľniť pri príležitosti prekročenia hranice 500 miliónov užívateľov - spúšťa tzv. Facebook Stories (Facebook príbehy). Ide o príbehy ľudí z celého sveta o tom, ako im Facebook zmenil život. Spomína sa napríklad dánsky ministerský predseda Anders Fogh Rasmussen, ktorý si cez portál zorganizival jogging so svojimi priateľmi, alebo príbeh ženy z mesta Phoenix, ktorá sa vďaka správe priateľky dala vyšetriť na rakovinu prsníka a tým sa vyhla zhubnej chorobe.

Na Facebook-u je aj PC.sk

Používate Facebook aj vy, naši čitatelia? Ak áno, ako ste sa k nemu dostali? Ak nie, plánujete sa zaregistrovať alebo máte svoj dôvod, prečo tak nespraviť? Vyjadrite svoj názor a skúsenosti v diskusii...



Zdroj: Facebook
Komentáre (34)
TinoArts
Facebook som odkladal asi rok. Potom som sa odhodla zaregistrovať, a odvtedy som tam takmer každý deň, pozrem čo je nové, vybavím čo chcem, ak niečo treba dohodnem, proste jednoduchosť... No niektorí ludia to asi preháňajú - krásne to popisuje epizóda South Parku s názvom You Have 0 Friends.
rottenkiwi
Aj mne FB zmenil život, najma ked som tam prvy krat uvidel, ako vyzeraju Gudas a Gabo. :) Podobny efekt, ako ked vidite 1.x moderatora, ktoreho 10 rokov iba pocuvate.
Gudas
:D
Krutibrko
Vďaka FB viem, kto má kedy sviatok,m dobre sa organizujú veci a tým pádom ušetrím za telefón, chodím na viacej akcií ako kedysi :)
numlockn
pol miliardy ***** ľudí
Pappale
len zdielajte vase "ksichty" akcie narodeniny meniny mena priezviska tel. cisla. statusy, chatujte, spamujte, radujte sa , rozmnozujte sa vsak vas BIG BRATHER sleduje a zbiera o vas vstky poj**** informacie
efgh
FB je sračka pro koko.y.
FoxWear
a tí čo naň najviac nadávajú sú na ňom od rána do večera, vlastná skúsenosť
TinoArts
Ach tie komenty nadomnou, spamätajte sa. A potom kto je normálnejší, keď vy sa neviete ani len vyjadrovať. V každej vete cenzúra, nadávka. Ach.
r.b.class
mam..facebook aj napriek tomu mam tento nazor:facebook je oslava priemernosti..kazdy tam moze byt stredobodom pozornosti..v dnesnej neosobnej dobe je to megabiznis...dufam ze nakoniec neskoncime ako borgovia,lebo presne tam to speje :D
crux2005
:facepalm:
Pappale
ano... ano... nekritizujte... vsak FB je super vec.. nemas FB?si trapny aj bez nadavky... boze nevies sa vyjadrovat... tvoja kritika je nulova... bla ... bla... bla.... jednoducho si priznajte, niet rozumnej argumentacie, ktora by obhajila postoj FB v nasej spolocnosti. V konecnom dosledku je to absolutna zbytocna vec, ktora spaja vseobecne dostupne komunikacne nastroje ako email,icq, msn,skype atd. s prvkami zabavy, adress booku a verejnych poznamok s nutkanim robit sa na doleziteho a vyprodukovat zbytocne updaty. Avsak hadam pride cas, ked sa toto vsetko obrati (cca. 5-10r.) a na FB sa zabudne. Odkaz pre Facewear: FB nenavstevujem, uz len preto nie, lebo to kazdi robi a nie som opica, okrem toho neznasam updaty inych, ktori maju nutkanie vypisovat sprostosti typu: som na zachode, prave som pomilovala mojho frajera, bola som na dovolenke v Cypre, ale este sa chystam do Thajska.. no a samozrejme krasne fotky, kde je kazdi ozraty alebo s novou frajerkou/frajerom sa lizu verejne... TinoArts: kvoli tebe exkluzivne som sa vyjadril bez nadavok, aby tvoje srdiecko ostalo na mieste.
FoxWear
Pappale: ja nehovorím že všetci, súhlasím nájdu sa výnimky ako ty a to som rád a aj ja dúfam že sa to obráti, som tam registrovaný to priznávam ale nemusím tam byť, radšej využívam skype alebo icq, a tiež mi občas lezú na nervy príspevky tipu ako si napísal ale to len dokazuje že ľudia sú trápny a celý FB je len biznis, a to Facewear si odpusť
TinoArts
Moje srdiečko sa ukludnilo. :) S väčšinou tvojho textu súhlasím , mám pripomienku len na to, že to v podstate nemá žiaden účel, s tým nesúhlasím, pretože nebyť FB tak moje účty za telefón vyzerajú trošku inak, a to nehovorím o počte odoslaných SMS. Síce je pravda, že je to spojené ICQ, mailing, Skype, prvky zábavy, video a photo hosting atď., a tu mám hneď 2 argumenty. Prvý je, že práve väčšina kamarátov (áno, zásadne tam mám len ľudí s ktorými som v kontakte osobne) nemá Skype ani ICQ a musíš uznať že mailová komunikácia je neskutočne zdĺhavá. Druhý argument je, že keď večer prídem na PC, nemusím počkať kým sa naštartuje ICQ a Skype, zapínať browser a fičať na Gmail, otvárať YouTube a nahrávať videá či fotky na imagehostingu, to je na tom to pozitívne, všetko na jednom mieste... A napíšem to ešte raz, tiež neznášam ľudí typu "nemáš FB, si trápny..." a podobne, no s mierov je to neskutpčne dobrá vec.
Tomus
http://img594.imageshack.us/img594/9077/facepalmj.jpg
Pappale
Tino: ludia, ktori nemaju ICQ,skype atd... neviem no, aujimava koncepcia. Nemam skype, icq ani nic podobne, ale do slaka, prave FB vlastnim?! Neviem no, zavisi to od ludi, ale aspon z mojho okolia, kto ma FB ma aj iny priamy kontakt aspon cez skype...hadam skype uz ma kazdi..?! No a k tomu druhemu, vsetko na jednom mieste... ono z mojho hladiska je to max. nebezpecne totizto som prezil na vlastnej kozi, ked mi frajerka z nutkania vediet o mne vsetko jednoducho zistila moje heslo a vsetko prekontrolovala cez FB.. esteze tam nezijem svoj "zivot" takze nic nenasla (ajtak by nenasla :) ).. mierim na to, ze uchovavat vsetko na jednom mieste pred ocami 100000ludi je nebezpecne.. nikdy nevies kto a co vymysli na teba a potom to prezit a riesit je zbytocne stazovanie zivota, ale proti gustu ziadny disputat. Ak to mate radi tak to pouzivajte, len pls. ludia, s tymi poznamkami, ze ak nemas FB si trapos.. boha, strcte si to do.... tento style priniesol na slovensky trh Rytmus.. mna to vytaca a zbytocne s tym provokuju moju mienku a osobu.
efgh
Facebook je úplná blbost! Koukejte se probrat, ano? Nikomu nic nezakazuji, ale je to pro pakyny, sedět u toho blbost. PC mám jako multimediální střed domácnosti. Žádnyma ksichtoknížkama nelistuji. Vztahy pres veskere komunikatoy jsou mimoradne povrchni. Vetsina lidi tam nechodi, takze to nedramatizujme.
efgh
TinoArts: Jestli ti nekdo rika, ze si trapny, kdyz nemas FB,tak ho neváhej poslat do prd.le! S takovyma lidma se nemá cenu bavit. Ja posilam do prd.le kazdyho, kdo je debil, zkus to taky. Videa a fotky nemas co davat na FB. Youtube je celosvetova sit, je to pro vsechny. FB je hromada sracek, kam kazdej cpe ty svoje! Kazdy, kdo da video reprosestavy na youtube, je prinosem. Nejaky osobni bolistky ve vztazich, stiznosti, "komunikace", vsecko jsou to sracky. Ty fakany bych břinkal, ze by z toho padali na prdele! Stejne trapny, jakoze dnes decka chodi s mobilem v ruce po meste a maji zapnutou nejakou trapnou hudbu, a to se sotva zacinaj ucit anglicky!
Filip-ito
efgh, uz viem preco nemas kamaratov ked kazdeho posielas do prdele :) ano facebook mam, dohodneme si tam s kamosmi ze kam vecer pojdeme a nemusime si zbytocne volat alebo smskovat ale tak ty to asi nepochopis :)
Pappale
filipko.. pocuvaj mojko... zivot okolo 24r. uz neni o tom, ze sedim za PC a mam cas zapinat FB a hladat tam degesov a pocuvat rytmusa.. ked potrebujem niekoho primarne tak mu zavolam, kedze predpokladam, ze aj on/ona pracuje a nema cas sediet pred pc a cakat na to, ze sa ozvem.... ale na to aby si to pochopil treba vyrast... kym mas cas zabijat nudu pred PC tak je to ideal.. ale aj tak si myslim, ze ka kazdy kto ma FB ma aj min. skype/ICQ takze kecat sa da aj tam... v konecnom dosledku FB je zbytocny.... teraz som si spomenul, FB je dobry aj pre mentakov co hladaju baby na "pokec" ale pokec je uz pre nich trapny...esteze sa zaviedli prisnejsie opatrenia kvoli ochrane sukromia.
kramer
No ja som bol tiez proti FB ale nakoniec ma zivot prinutil sa tam zaregistrovat a po nastaveni sukromia som celkom spokojny skontaktoval som sa tam s ludmy zo zakladnej skoly ktorych by som v zivote ani nenasiel a nemusim pritom vysedavat proste zapnem mrknem co je nove ci nema niekto narodky a ked mam postu odpisem to je vsetko a ked niekomu kocka prezera mobil alebo FB tak potom treba vymenit kocku a nie nadavat na FB lebo si tam das hlupe heslo a samozrejme normalny clovek si tam zavesi normalne foto a nie nieco komromitujuce a s nazorom nemas FB tak si debyl som sa nestretol
TinoArts
Takže, na FB nechodím preto aby som si "vypočul Rytmusa". Za prvé, Rytmusa aj celú Slovenskú "gheto hop" scénu by som zahrabal, a za druhé, keď si chcem vypočuť dobrú hudbu, idem práve na YouTube, kde si pozriem klipy s koncertu v HD kvalite. :) Mimochodom, ty ako 24r človek nemáš čas vysedávať za PC, ...nemáš čas zapnúť, napísať a dohodnúť sa na niečom, kvôli čomu telefonuješ. Ja si skôr myslím, že ako 24r človek by si mohol vedieť hospodáriť s peniazmi, a použiť Internet na užitočné veci. Ja mám len 18, takže študujem, nepracujem, no radšej si otvorím jedno okno v browsery, kde napíšem jednu adresu a napíšem desiatim ľudom s ktorými sa chcem dohodnúť na nejakú večernú akciu do mesta. A teraz si zober, že by sme ten FB nemali ... "Čau Jožo, pôjdeš večer niekam na zábavu?", "Jasné, ide aj Fero?", "Skús mu zavolať","OK" ......."Fero, ideš večer niekam?" , "A kto by ešte šiel?", "neviem, skúsim prezvoniť aj Lukáša".... A tak ďalej. :) Len jednoduchý príklad, ktorý by sa opakoval rutinne.
TinoArts
a za ten hromadný telefonát 5€ v pr.deli. Miesto toho by mohol večer byť nejaký dring či bagetka. :)
rayen11
2 Pappale: pouc aj mna teda o com je zivot okolo 24r...som dost zvedavy vzhladom nato, ze sa to tyka aj mna kedze budem mat 25...je celkom zaujimave, ze nie som deges a nepocuvam rytmusa no napriek tomu si cas na FB najdem...to, ze u teba je zivot v 24.r len praca je tvoj problem...mnoho inych si to vie zariadit inac...lol
stafer
Tino Arts: Len tak teoreticky. Nato, aby si nahradil mobil, by si potreboval, aby boli ľudia na FB stále alebo aspoň v pravidelných a častých intervaloch. Nato, aby sa tvoj kamarát dostal na tú akciu musí byť online práve v tom intervale, keď to napíšeš a časom akcie. Inak má smolu. Rozdiel FB oproti mobilu je, že to prvé si vyžaduje tvoju častú prítomnosť, aby ti niečo neuniklo. Zatiaľ, čo to druhé sa ozve až keď naozaj niekto niečo od teba potrebuje. Núti to teda človeka byť tam, čo najčastejšie. Byť online a čakať kým sa niečo stane. Namiesto toho, aby sa ti niečo ozvalo vtedy, keď sa naozaj niečo stane. Podobný problém vzniká pri rozlíšení dôležité a nedôležité. Ak chceš zachytiť dôležitý fakt, musíš sa prehrabávať aj nepotrebným balastom (povestné idem na záchod atď.) Znova teda musíš obetovať svoj čas. Zober si slabo platenú nekvalifikovanú prácu, za ktorú dostaneš povedzme 2 eura na hodinu. Koľko hodín mesačne obetuješ FB, aby si bol v obraze, čo sa okolo teba deje. Ak to prepočítaš na tie eurá, koľko bagiet bude zato? Ak si hovoríš, že nie je nutné, aby si na FB bol, keď toto niekomu prekáža, tak to tiež nie je úplne pravda. Kamarátstva a kontakty sa obnovujú a utužujú interakciou. Ak sa väčšina interakcie prenesie na FB, kde ty nie si, tak prichádzaš o túto interakciu. Tým pádom tvoje kamarátstva akosi "vychladnú". Dá sa to vysledovať napríklad v diskusii mimo FB. Ak dvaja z trojice už vedia nejaké informácie, ktoré si zdieľali cez FB, tak tretí prichádza o túto časť kontaktu. Je to nevedomé vytesňovanie členov skupiny. Nikto ti nemusí povedať, že si trápny alebo blbec, že nie si na FB. Ono stačí, keď ti to budú podvedome naznačovať tým, že orežú vzťah k tebe. O bezpečnosti hovoriť nemusím. V rámci predmetu na škole sme robili výskum, kde sme zakladali falošné účty a pridávali si kontakty. Najväčšia sranda je, že pri 99% ľudí nemusíš byť niekoho priateľ, aby si sa dostal k jeho údajom. Stačí, keď si priateľ jeho priateľa a máš prístup ku väčšine vecí. Veríš všetkým svojim kontaktom čo máš, že si nepridajú niekoho neznámeho? Po asi troch dňoch pridávania kontaktov som sa prepracoval k ľuďom, ktorí boli mojimi kamarátmi. Najväčšia sranda natom je, že je vlastne jedno, či na FB si alebo nie si. Fotky z akcie predsa zverejní niekto iný ako ty. Rovnako informácie o tebe môžu preberať tvoji známi s niekym iným. Alebo aspoň tak, aby ten neznámy mal k ich komunikácií prístup. Najkrajšie na sociálnom inžinierstve je to, že po pridaní sa ma kontakt spýta k to som. Mám prístup k jeho fotkám, pozriem si akcie, na ktorých bol. Kde býva. Koho pozná. A kľudne si môžem vymyslieť ako do toho zapadám. O to lepšie ak už mám s nim 8 spoločných známych, ktorí si ma pridali bez opýtania. Na záver. Problém FB je aj v istej degradácií komunikácie. Ak je niekto neustále zavesený online. Alebo sa veľmi často hlási. Tak postupom času mu dôjdu zaujímavé podnety. Ostane len balast. Jednoduchý, nezáväzný. Je jedno či ho niekto vidí alebo nevidí. Kedy naposledy si mal diskusiu na nete s nejakým tvojím známym, ktorá povedzme prekročila 50 riadkov textu. Rozhovor, keď sa naozaj niečo prebralo.
TinoArts
Takže, pokial ide o dohadovanie vecí, konkrétny človek tam nemusí byť stále, stačí ak mu odošleš správu ktorá neni živá a tým pádom si ju môže prečítať až keď sa prihlási,... No ak sa v ten deň neprihlási, mám naozaj, ako hovoríš smolu. Vtedy ide telefón, no to je krajná hranica, určite nemusím telefonovať vždy. Čo sa týka ochrany súkromia, každý uživateľ si môže nastaviť kto môže vidieť jeho údaje. Buď to vidí iba on, alebo iba jeho kamaráti, alebo aj kamaráti jeho kamarátov, alebo skrátka nikto. Vidíš len prázdny profil s nejakým menom. Čo sa týka fotiek, asi mám štastie, ale ja sa nehanbím za to ako vyzerám a preto ak niekto zavesí fotky akcií na FB, nevadí mi to, a myslím, že taktiež sa dá nastaviť to, kto ten album uvidí, a som si takmer istý že ho môžu vidieť len ľudia ktorý sú na fotkách označený, tj. na akcii naozaj boli. To s tými reálnymi vzžahmi, tam máš plnú pravdu, ten čo nieje v obraze online, zaostáva aj v realite. No ja , a naštastie aj moji známy a kamaráti nepatríme k ľuďom, ktorý riešime kraviny online. Zásadne len nezávislé veci, zážitky, o ktoré ak prídem, tak to vôbec nevadí. Ak tak mi to niekto povie pri najbližšom stretnutí. Mimochodom, odpovedám na tvoju otázku, kedy som mal na FB plnohodnotný rozhovor nad 50 riadkov. Bolo to tento týždeň asi len dva krát. Prvý krát som sa s viacerými dohadoval na jeden festival, konkrétne ten na Ružinej, kedže kamarát vybavoval lístky a ja tie ostatné veci, ako sú dátumy, časy, miesta, množstvá, atď... Druhý krát to bolo keď sme sa s bratom dohadovali na veciach okolo prestavby chalupy, ja mám kontakty na nejakých ľudí čo sa týka stavebných materiálov atď., on potreboval aby som sa ich niečo opýtal (ceny, atď...) a taktiež časy stretnutia, kedže brat robí v čechách a ak príde domov, tak väčšinou len makáme, momentálne na spomínanej chalupe. Takže pointov môjho textu je to, že často to naozaj pomôže, a tých duchaplnejších rozhovorov vela nieje, ale určite nejaké sú.
noobszdj
stafer takže v prvom rade informácie o mne vidia iba moji priatelia, ktorých žiadosť o pridanie medzi priateľov si ja sám odkliknem či áno, alebo nie...to, že niekto z mojich známych ma v priateľoch niekoho, koho ja nepoznám ma vôbec nezaujíma...a vieš prečo?...lebo mám súkromie nastavené podľa seba tak, aby nikto, koho nemám medzi priateľmi nemohol o mne nič vedieť...nezistí žiadne informácie o mne ako napríklad, ako som starý, kde bývam, koho mám v priateľoch, neuvidí žiadne fotky okrem malej orezanej profilovej fotky...to, že si niekto pridáva statusy typu "som na WC" alebo "idem na WC" alebo čo ja viem čo ma tiež netrápi...že prečo?...lebo si bez akýchkoľvek problémov môžem nastaviť, aby sa mi statusy a príspevky mojich priateľov nezobrazovali na mojej nástenke...to, že niekto bude s niekým o mne niečo preberať ma vôbec trápiť nebude...a že prečo?...lebo to isté môžu robiť aj osobne medzi sebou bez toho, aby som o tom vedel... na FB som registrovaný už vyše roka...išiel som tam kvôli kamarátom, ktorí tak už dávnejšie boli registrovaný...našiel som tam kopu bývalých spolužiakov zo základnej a zo strednej školy...ľudí, na ktorých som nemal vôbec žiadny kontakt...tiež používam FB ako nástroj na dohadovanie sa medzi kamarátmi, kedy sa čo podnikne...nebudem obvolávať 10 ľudí, keď môžem poslať hromadnú správu a tak zistím, kto von pôjde, a kto nie...napísal si ešte niečo ohľadom obetovania času na FB...predstav si, že dokonca aj v práci si dokážem na ten FB nájsť chvíľku času, aby som mohol odpísať na pošty, a nikto mi ten čas nestrhne z výplaty...takže ten tvoj argument je totálne mimo...nechápem, načo sa ozývajú ľudia, ktorí len kritizujú a neprispejú ničím zaujímavým...to, že sa to niekomu nepáči ma vôbec nezaujíma...ak sa nepáči, tak jeho vec...ale aby ešte niekto nadával na druhých za to, že používajú FB je choré!!!...viď príspevok užívateľa "Pappale"...ďalší sa tu zasa hraje na veľkého gangstra viď užívateľa "efgh"...jasne však za PC je každý "veľký pán"...ale keď príde na skutky, tak každý "veľký pán" radšej niekam zalezie...a na záver len toľko...FB používať budem, nakoľko tam mám veľa známych, s ktorými by som inakšie v kontakte byť zrejme nemohol...zbohom...
Fill86
Uz sa mi stala taka vec, ze si odomna ludia pytali kontakt na FB. Pritom som ani naznakom nedal najavo, ci vobec konto mam. Nemam a aj tak ho po mne ktosi chcel. Ten clovek bol podobne prekvapeny, ako keby som nemal mobilny telefon alebo adresu bydliska. Kazda druha stranka, ktoru bezne navstivim ma odkaz na facebook... Nemam facebook, nepotrebujem ho. neholdujem socialnym sietam. Ked sa s niekym chcem zhovarat, zavolam mu, pripadne pouzijem skype, lebo tam mam len skutocnych priatelov, ktori hraju v mojom zivote dolezitu ulohu. Profily uzivatelov na facebooku disponuju stovkami priatelov. To mi pride dost zvlastne. Naozaj ste s tymito ludmi v kontakte, aby ste sa delili o svoje sukromie (Nevravim ze vsetci, podaktori by sa urcite zacali obhajovat, ale mnohi o tom vedia svoje...). Mozu ma presviedcat, ze je to zadarmo, ze je to all-in-one atd. Ale ja skratka nezverim svoje osobne udaje len tak hocikde na facebooku, ktory je cielom pre nespocetne mnozstvo hackerov, prave koli jeho rozsireniu. Dolezite informacie usli z menej znamych zdrojov a myslim si, ze pri FB je to len otazka casu, kedy si vasu postu, spravy a profily bude prezerat nejaky ultimatny debil. Samozrejme je to moj pohlad na vec a ludi podla toho nehodnotim. Svoje miesto na FB maju asi vsetci ludia mojej vekovej skupiny, ktorych poznam.
TinoArts
Každá druhá stránka má facebook z jednoduchého dôvodu, pre tzv. subscribe systém. Tj., uživatel bude informovaný pri prípadných novinkách na nástenke udalostí, miesto toho aby musel prehliadať danú stránku, ale to len tak pomimo. Ja na FB mám len nieco cez 40 priatelov, i keď uznávam že priemer je asi 150 (?). Medzi tými mojimi je pár členov rodiny, samozrejme sppolužiaci a kamaráti. Nikto iný. S každým z nich sa vidím minimálne 3x do týždňa. Takže len tolko. :)
efgh
Já nechávám život plynout. Dříve se životy rozcházely a zase scházely, to všechno se nazývalo "osud". Nepotřebuji shánět kontakt na lidi ze zákl. školy. Každý si žije pro sebe. Lidé na svých životních poutích zažívají nejrůznější věci, pak se znovu rozejdou do světa. Ani jsem si je nevybral, tím myslím, jako spolužáky, někdo je přidělil. Vůbec se mi nelíbí tato "komunikativní" doba, do toho trend open space kanceláře, no, to bude úlet, tato stupidita nemůže fungovat dlouho. Této hlouposti dávám 5-10let. S přáteli se chodím najíst dobrého jídla, zasportovat. Nepotřebuji se prohrabovat potoky balastu na nevzhledných stránkách, vetšina lidí tam stejně píše blbosti.
stafer
noobszdj: Preto som vravel 99% ľudí. Po tom predmete som si tiež upravil väčšinu nastavení. Rovnako ako som narazil na ľudí, ktorí mali tiež zabezpečené súkromie (aj keď niektorí z nich si ma pridali do kontaktov, takže im to moc nepomohlo). V mojom prípade súkromie neriešim. Osobné informácie mám rozflákané na nete aj mimo FB. Spomenul som to, keďže to argument je. Pre ľudí, ktorým to vadí. "ale aby ešte niekto nadával na druhých za to, že používajú FB je choré" Ono je to práveže celkom pochopiteľné. Ako som už spomenul to vytesňovanie zo skupiny. Ak vplyvom nejakej služby prichádzaš o priateľov, spôsobuje ti to frustráciu. Čosi podobné zažívajú ľudia, ktorí mali dobrých kamarátov a tí sa stali závislým na wowku a pretrhali kontakty s ostatnými. Tí ľudia potom na wowko nadávajú. Iným hráčom wowka to môže byť potom divné, prečo niekto nadáva na obyčajnú hru. Podobne FB (myslím to len ako prirovnanie, rovnako ako závislý hráč na wowku je extrém) trhá kontakty ak nie si tiež FB. Takto frustrovaný človek (nevravím, že je to tak v tejto diskusii, keďže neviem aké majú účastníci diskusie skúsenosti s FB) je potom nepriateľsky naladený proti službe. Správy o tom ako sa stále FB rozširuje po sieti sú z tohto pohľadu desivé. A každý kto tomu napomáha je videný ako rozširovateľ tohto "zla". Mňa osobne štve len ta monokultúra. Ak by som zase použil prirovnanie. Čosi ako keď sa v 80 rokoch vyvíjali rôzne systémy, vytvárali sa skupinky okolo nich. Potom to v 90 rokoch všetko prevalcoval windows a bolo po všetkom. Život mimo FB sa stáva ako život mimo windows. Nikto ťa nenúti byť na windowse, akurát ovládač k tvojmu zariadeniu je napísaný iba preň. A ak si všímaš ako prebiehajú diskusie linux vs. windows. Tak sa je asi ťažko diviť, že rovnaký flame sa strhne aj pri FB vs neFB.
TinoArts
stafer: videl som človeka, ktorý prišiel za jeho mladou (asi 20 ročný chalan) a stretol asi jeho kamaráta (zrejme obaja "občas" hrajú spomínané wow) a pred vlastnou babou hovorí kamarátovi niečo ako "Veď ale Paladin je lepší ako Nekromanter", alebo inú koninu. Je to normálne? Ako hovorím, tak je to aj so závislosťou na FB, no ja našťastie takých ľudí osobne nepoznám. PS: napísal som to niekolkokrát a napíšem to znovu. FB z mierou je užitočná vec, a kto to nepripúšťa trpí defektom v povahe, ktorý by vám popísal psychológ. Ja to neviem nazvať, je to proste niečo také, ako keď niekto nechce byť niečím, v našom prípade nechce ísť na FB, len preto, že tam chodí väčšina. Chce byť odlišný, akýsi originál, a práve preto vznikajú flame-y.
stafer
TinoArts: Je veľmi tenká čiara medzi pózou, hraním sa na originálneho a snahou neisť so stádom. Je ťažké tie dve veci rozlíšiť, keďže ľuďom do hlavy nevidíme. FB je nástroj, čiže nie je zlý ani dobrý. Má v sebe pár dobrých vecí, ktoré sa dajú využiť. Neviem ako by som to rozumne popísal. Čosi ako pocit z pokec.sk Tiež služba, tiež chat, tiež sa ľudia cez to zhromažďujú, dá sa cez to veľa dobrých vecí, ale totálne som o to nemal záujem. A aj keď to malo na slovensku neviem koľko sto tisíc ľudí, ktorí tam boli. Tak som tam nemusel byť. Mohlo mi to byť jedno. Nemusel som nato nadávať. Nemusel som sa nad to povyšovať ako niektorí. Išlo to proste mimo mňa. FB je to isté, akurát som nútený na tom byť. Majú to všetci moji známi, mám to ja. Je to masová záležitosť. A jednoducho to nemôže ísť mimo mňa. "Môžem" z neho odísť, ale rovnalo by sa to tomu ako keby som si vymazal všetky čísla v mobile. Áno, FB má v sebe veľa dobrých vecí. Dajú sa cezeň organizovať akcie, udržiavať kontakty s ľuďmi cez pol sveta. Ale tie nedokážu prebiť to, že sa tam jednoducho necítim slobodne. A je mi ľúto za časmi, keď sa skupiny organizovali na fórach a dôležité veci sa riešili cez IM klientov.
avixe
moj nazor.. fb je dobra vec, vela ludi na take nieco cakala, dockala sa, keby tam neboli tie hry tak je to takmer dokonale... xy ludi nedokazem kontaktovat inak ako cez fb, u mna nahradil icq, skype atd.. co sa fotiek tyka tak je to tiez vyborna vec, viac zazitkov sa da zdielat, ak to niekto neprezenie ze za tym sedi cely den tak fb je podla mna uzitocny... ja som ho mal pol roka, potom prisiel narocnejsi semester tak som ho na pol roka zrusil a teraz som tam znova... podareny projekt
Pridať nový komentár
TOPlist