EN

Nové detaily o 25nm Intel SSD

Kapacity od 40GB do 600GB, dostupnosť v marci.

Na nové SSD od spoločnosti Intel sa čaká už od konca minulého roka. Termíny uvedenia na trh sa podľa špekulácií stále posúvali, naposledy sme počuli o období druhého štvrťroka 2011 - čo by znamenalo apríl až jún. Tieto nové SSD budú po prvý krát využívať 25nm NAND Flash pamäťové čipy, čo by malo priniesť predovšetkým nižšie ceny (na jeden polovodičový wafer sa zmestí viac čipov = nižšia cena za jeden čip).

Podľa tohto PDF dokumentu (15,1kB) sa nová generácia objaví v predaji v marci. Označovať sa má ako SSD 320 Series a bude maž modely s kapacitou od 40Gb až po 600GB. Upustí sa teda zrejme od označenia X-25M, aj keď oficiálne potvrdenie zo strany Intelu zatiaľ neprišlo. ,,G3" na konci modelového značenia poukazuje na tretiu generáciu Intel SSD, predchádzajúca generácia (dnes predávaná, 34nm NAND) má ,,G2".

Označenie SSD 320 Series nadväzuje na nedávno predstavené zmenšené verzie Postville SSD, ktoré Intel nazval SSD 310 Series.

V zozname je vidieť aj dva nové modely s kapacitami 120Gb a 250GB - pravdepodobne SSD 510 Series. Výrobca ale nesiahne po nových 25nm NAND ale použije 34nm verzie. Osadený ale bude iný radič, ktorý už využije 6Gbps rýchlosti rozhrania S-ATA III (špekuluje sa o radiči Marvell). Tieto SSD budú určené pre entuziastov, teda high-end.

Komentáre (6)
emPORiO
25nm NAND cipy uz maju v OCZ. Mali by to byt tieto kapacity - 50GB, 80GB, 100GB, 160GB a 200GB. Vsetko Vertex 2, nevim ci aj Agility 2, Onyx.
ericc64
ehm ...chyba mi tam 60GB model :( 40 GB je malo a 80 GB uz bude drahy ....
Assassin
presne chcelo by to aj 60GB model :(
landrower
som zvedavy na tie ceny, zase nieco nie pre bezneho cloveka urcite.. aj by som si kupil SSD keby 32GB nestalo tolko co TB disk :-(
landrower
*2TB
Klaboor
ja som tiez bol zo zaciatku taky skepticky voci SSD diskom...cena, velkost atd, az dokial som sa nestretol zoci voci so system ktory bol nahodeny na SSD disku...to je radost na tom pracovat :) ...osobne by som bral minimalne 80 GB a taka optimalna velkost je 120GB...okrem toho ze tam clovek nahodi system sa mu tam v pohode vojde aj nejaky profi program, ktore su radovo v 10GB niektore + nejaka oblubena gameska ktoru najcastejsie hram a to je fakt potom masaker....rozmyslam na OCZ diskom Vertex 2 ale asi este pockam na tie nove intely a nejake testy...Otazka. Mam starsiu dosku, ktora zial este v tej dobe nedisponovala SATA3 rozhranim...myslim ze dnes je to uz bezne....ak napojim takyto SSD disk na SATA2 tak nebudu rychlosti limitovane prave tym SATA rozhranim...a ak ano tak to bude moc degradovane ?
Pridať nový komentár
TOPlist