Hľadanie nových zdrojov obživy je už nejaký ten rok v "kurze". Transformácia celulózy na škrob môže významne pomôcť k novým zdrojom potravy pre ľudstvo.
Hľadanie zdrojov potravy je veľmi dôležité, nakoľko takmer tretina luďstva má obmedzený prístup k potrave a hladuje. Predpokladá sa, že do roku 2050 by nás mohlo byť až 9 miliárd, čo už nieje malé číslo. Y.H. Percival Zhang so svojím tímom výskumníkov z Polytechnického Inštitútu Virginia Tech pravdepodobne prišli na to, ako vyriešiť (alebo aspoň pomôcť) problém s nedostatkom potravy. Zhangov tím dokázal transformovať celulózu na škrob, ktorý tvorí 20-40% z nášho jedálnička.
Celulóza je najrozšírenejším karbohydrátom na planéte a nachádza sa v bunkových stenách rastlín. Je všade okolo nás, lenže v nestráviteľnej podobe. Avšak ak by sme pretvárali celulózu na škrob, zrazu by bolo okolo nás "množstvo potravy". Týmpádom by sme nemuseli toľko pestovať a používať vo veľkom množstve pesticídy, ale vystačili by sme si (aj keď nie vo všetkom) s rastlinami.
... na zahryznutie :-)
Zhang s tímom je schopný pretvoriť celulózu na amylázu (enzým škrobu), ktorá sa nerozloží, pričom je stráviteľná a poskytuje dobrý zdroj vlákniny. Amyláza je taktiež známa znižovaním rizika obezity a cukrovky. Okrem použitia ako zdroja potravy, vidí Zhang škrob ako použiteľný pre nové technológie ako potravinárskych, biologicky odbúrateľných obalov potravín.
Celulóza a škrob majú rovnaký vzorec a jediný rozdiel medzi nimi sú molekulárne väzby, tvrdí Zhang. On a jeho tím použili na to proces nazvaný "simultánna enzymatická biotransformácia a mikrobiologická fermentácia". Chemický proces pretvorí približne 30% hmoty na škrob a zvyšok môže byť použitý pri výrobe etanolu. Podľa Zhanga môže byť výrobný proces upravený pre komerčnú výrobu.
Zdroj: vr-zone.com
ramaya
AmOK