SK

Google vyhľadávač oslavuje 15 rokov

Podľa oficiálnej správy oslavuje Google vyhľadávač dnes 15. narodeniny...

Ako ukazujú narodeniny vyhľadávača v minulosti, nie je si ani samotný Google týmto termímon celkom istý. 1996 začal predchodca, vyľadávací nástroj BlackRub a doména google.com bola zaregistrovaná až 15. septembra 1997. Narodenie Google vyhľadávača je často datované aj na 7. septembra 1998, kedy začalo fungovať vyhľadávanie na vyššie zmienenej doméne. 

Spoločnosť Google Inc. ale daný deň ešte neexistovala. Nemecký investor a spoluzakladateľ Sun Microsystems, Andreas von Bechtolsheim, vydal zakladateľom Google šek v hodnote 100 000 USD, po tom čo dokázali do 30 minút presvedčiť investorov. Aj samotný šek bol vydaný na ešte neexistujúcu spoločnosť Google Inc. Po vybavení formalít vznikla 27. septembra 1998 spoločnosť Google.

 

V posledných 15 rokoch dostával Google vyhľadávač postupne nové funkcie. Posledná veľká zmena sa uskutočnila v minulom roku (2012), kedy dostal takzvaný Knowledge Graph. Klasické výsledky vyhľadávania sú vďaka nemu obohatené o informácie zo sématického vyhľadávania. Okrem odkazov na iné stránky sú zobrazované aj detailné informácie k téme priamo od Google.

Google reprezentuje dnes už oveľa viac ako len vyhľadávanie. Google je Gmail, YouTube, Maps, Chrome a mnoho iných služieb. A v poslednom čase najmä Android. Vyše 1 miliarda aktívnych zariadení má tento operačný systém. So značkou Nexus vytvoril Google sériu produktov smartfónov a tabletov, ktorá oslávia 5. januára 2010 spolu s Nexus One premiéru. Prvý komerčne predávaný Android smartfón bol HTC Dream, ktorý sa začal predávať v októbri 2008 s Android 1.0. V nasledujúcich 2 týždňoch sa spolu s Nexus 5 a Android 4.4 očakáva predstavenie novej generácie. S pozitívnymi ako aj negatívnymi správami bol Google zastúpený aj s Android založenými okuliarmi Google Glass.

K 15. narodeninám je ale fokus znovu na vyhľadávaní, ktoré bude obohatené o nové funkcie. Priame odpovede na otázky a porovnanie. Google pridáva aj príslušné príklady. Vyhľadanie impresionistov a ich príslušných diel, pričom je možné bližšie sa pozrieť na ich diela, respektíve porovnanie masla s olivovým olejom. Na smartfónoch a tableteoch budú v budúcnosti výsledky vyhľadávaní zobrazené vo forme kariet, známej z Google Now. Google tiež plánuje vydanie Search-App pre iPhone a iPad. Vďaka tomu majú užívatelia dostávať upozornenia z Nexus zariadení aj na iPad alebo iPhone.

Google odkazuje aj po 15. rokoch, "my sme práve len začali".

 

Zdroj: Google.com, tlačová správa

Add new comment
TOPlist