SK

Plánuje Google vyrábať svoje vlastné ARM čipy?

 
Spoločnosť Google vraj plánuje rozšíriť svoje už tak široké portfólio aj na výrobu vlastných čipov založených na ARM architektúre.

Google údajne zvažuje možnosť, že začne produkovať vlastné serverové procesory využívajúce ARM architektúru. Tvrdí to zdroj oboznámený s dianím vo firme. Ak by to bola pravda, mohlo by dôjsť k ohrozeniu dominancie Intel-u na trhu, ktorú si v súčasnosti Intel užíva.
 
Anonymný zdroj tvrdí, že Google má záujem na vyrábaní vlastných procesorov, pretože vlastný návrh by im umožňoval lepšiu interakciu medzi softvérom a hardvérom. To sa môže javiť ako pravdivý a logický krok, nakoľko Apple si podobnú výhodu v mobilnom segmente užíva už roky.
 
 
Google je piaty najväčší zákazník Intel-u čo sa týka odoberaných čipov. Google je taktiež jeden z najväčších svetových odoberateľov serverových procesorov. Opustenie Intel-u kvôli navrhovaniu a stavbe vlastných čipov by teda pre Intel mohlo mať nepriaznivý vplyv. Google je totiž podľa analýz zodpovedný za 4,3%-tný príjem Intel-u.
 
ARM architektúra je dominantou silou vo svete mobilných procesorov a chystá sa expandovať do oblasti serverových čipov. To je trh, ktorého drvivú väčšinu (až 95%) ovláda práve Intel. Okrem Googlu by však aj AMD a iné spoločnosti chceli postaviť vlastné riešenia na ARM platforme, čo by mohlo ohroziť nadvládu Intel-u.
 
Či Google naozaj bude vyrábať vlastné ARM čipy je v tejto chvíli nejasné, ide o nepotvrdené špekulácie. Google i Intel odmietli celú záležitosť komentovať, okrem slov hovorcu Google, ktorý povedal: ,,Aktívne sa zapájame do navrhovania tej najlepšej architektúry na svete. To zahŕňa ako hardvérový dizajn (na všetkých úrovniach) tak aj softvérový návrh “.
 
 
Komentáre (2)
Pjetro_de
Ako nehnevajte sa, ale clanok je napisany dost nestastne. Uplne nezainteresovanemu citatelovi s zneho plynie, ze Intel ako najvacsi vyrobca ARM procesorov na svete je v prusere, lebo vsetci si zacnu vyrabat vlastbne ARM procesory a Intel uz nebude mat komu ponukat svoje ARM procesory. To je samozrejme hlupost. Intel vyraba x86 procesory a nie ARM procesory. Najvacsi svetovi vyrobcovia ARM procesorov su uplne ini, nie Intel. Poitna je v tom, ze aj na poli serverov sa mozu zacat rozsirovat ARM procesory tam, kde predtym vladli x86 procesory, cim klesne dopyt po Intelovskych serverovych x86 procesoroch.
passco
google bude už čoskoro štát v štátoch :D
Add new comment
TOPlist