EN

Detaily k novým socketom pre Intel procesory

V roku 2011 pribudnú LGA1155 a LGA2011. Nové procesory budú nekompatibilné s dnešnými LGA1156 doskami, podobne dnešné Core i3, i5 a i7 nebudú pasovať do nových základných dosiek.O tom, ako budú vyzerať nové procesory "Sandy Bridge", ktoré Intel predstaví na budúci  rok, vieme už pomerne veľa detailov - pôjde o 32nm čipy s plne integrovaným pamäťovým radičom, PCIexpress radičom so 16 PICe 2.0 linkami, a aj grafickým jadrom (všetky procesory). Pribudnú nové inštrukcie AVX, z dnešných 32nm čipov ostane podpora inštrukcií pre urýchlenie práce s AES algoritmom, ako aj Turbo boost a Hyperthreading.
Objavia sa ako dvoj, tak aj štvorjadrové procesory. Trocha chaotické však ostávali informácie o sockete, kde sa hovorilo doposiaľ o novom LGA1155 s neistou kompatibilitou s dnešným LGA1156. Svetlo do tohto problému priniesla najnovšia správa na serveri Bit-tech.net.

Podľa ich informácií sa novinky rozdelia na dva trhy - mainstream (stredná trieda) a high-end (entuziasti).

V strednej triede sa dnešné Core i3 500, i5 600 a 700 a i7 800 procesory dočkajú nástupcov, ale už v novom sockete H2 - LGA1155 (dnešný LGA1156 sa nazýva aj H1). Potvrdzujú sa však špekulácie, že nové procesory pre LGA1155 nebudú kompatibilné s dnešnými základnými doskami, podobne naopak.
Okrem rozdielu v jednom pine sa totiž zmení aj fyzický tvar (zárez na procesore a sockete, viď nákres nižšie) a tiež celkové rozloženie funkcií pinov (napríklad napájanie).




Z čipsetov ostane na základných doskách podobne ako dnes už iba jediný čip, starajúci sa o periférie a S-ATA konektivitu. Novinky budú čipy P67, H67 a H61 (H6x s podporou videovýstupov), a pre biznis použitie Q67 a Q65. Ani u jedného sa neobjaví USB 3.0, S-ATA 6Gbps portov bude iba niekoľko z celkového počtu S-ATA portov (pravdepodobne 2 z 6).
DMI zbernica prepájajúca čipy s procesorom bude zrýchlená na priepustnosť štyroch PCIe 2.0 liniek, čipy tiež konečne poskytnú PCIe linky pre ďalšie pripojenia a sloty vo verzii 2.0 o celkovom počte 8 (dnešné P55, H55/57 majú iba PCIe 1.1 s kompatibilitou s PCIe 2.0).


Pre high-end, dnes zastúpený socketom LGA1366, sa plánuje náhrada niekedy v treťom kvartáli 2011. Bude ním socket LGA2011 - zvýšený počet pinov je zrejme predovšetkým kvôli novému pamäťovému radiču, ktorý bude štvorkanálový. Nový bude aj integrovaný PCIexpress radič, ktorý bude prvým verzie 3.0 a poskytne celkovo 32 liniek (deliteľných na x16 + x16, alebo x8 + x8 + x8 + x8).
Podobný upgrade zaznamená aj čip na doske, zatiaľ nazývaný ako X68 - okrem dvoch S-ATA 3Gbps portov bude mať až desať (!) S-ATA / SAS 6Gbps portov. Pravdepodobná je už tiež integrácia USB 3.0.
Komentáre (42)
ZoranICS
popripade jedna hexagonalna molekula uhlika xD
Jarko
preco Socket T (LGA 775) vydrzal tolko rokov a prezil od pentium 4 az po 4 jadrove core 2 quad a teraz zmeny behom tak kratkej doby ? nie som nadseny, nutit zakaznikov kupovat novu dosku stale ked chcem zvysit vykon CPU, mi teda nepride ferove. BTW: Ja uz som AMD Phenom II X2 555 odomkol a success:))
bledos
6 nm je uz dost malo - podla mna sa to zastavi niekde pri 10 nm - uz sa zacnu prejavovat zazraky kvantovho sveta a mame po ptakoch ;)
xbarney
Tak toto je úplme zléééé. Chcel som práve prejsť z môjho staršieho AMD na platformu 1156, ale ako vidím budem pokračovať na AM3 . . .
Eddward
asi max bude najskor 11nm http://en.wikipedia.org/wiki/11_nanometer
thagad
to Jarko: !!! Paradoxom je, ze aj keby tu ostal "starý" Socket 1366, výkon nevies zvýsit kupou nového CPU, ved vstekych mozes pretaktovat na 4+ GHz ci uz ide o 2, 4 alebo 6 -jadrový procák. A na prestup (na PCI Express 3.0 32x) uz ajtak potrebujes novú dosku, takze tak !!! BTW nové plánované procesory nie su nejak vínimocné
ZoranICS
Videl som spravy o komponentoch s 3nm geometriou, no nie vsetko sa da dostat na taku malu geometriu. Tranzistory teda pravdepodobne nie ;( preto som napisal 6 +/- 3 :) Tranzistory na 9nm a meristory na 3nm :D
baqq
Hehe aki su mentalni,... Intel bude mat zachvilu viac socketov nez CPU v ponuke, kazdy CPU vlastny socket, a niektorym mozu prisudit aj viac socketov, samozrejme vzajomne nekompatibilnych. Ako BOX to mozu potom predavat rovno aj s doskami :)
karburator
hmmm, uplne rozmyslam ze ci sa mi vobec oplati prejst na nuvu platformu z mojej starej: socket A ,kedze sa to z roka na rok meni :D btw: a to ze som kusok pred opicami dobre viem :D,no momentalne no money no fun :(
Shatterhand
@bledos: Zazraky kvantoveho sveta sa prejavuju uz teraz ;) @ZoranICS: Co su to "meristory" - pouc ma prosim ta. Asi si myslel memristory, ale neviem, ze co maju spolocne s CPU. Mimochodom aj tranzistor sa z niecoho sklada...dajte si tu namahu, a zistite si, ze jak velke su brany sucasnych 32nm tranzistorov a budete prekvapeny.
ZoranICS
Shatterhand: Ano, mas pravdu, myslel som memristory a s CPU maju spolocneho tolko ze su pouzitelne aj na logiku - daju sa nimi tranzistory v urcitych pripadoch nahradit. samozrejme ze sa tranzistor z niecoho sklada, a cela diskretna "suciastka" je o nieco vacsia ako 32nm, kedze 32nm (ak sa mylim oprav ma) je sirka medeneho vlakna ktore prepaja samotne polovodicove suciastky, a samozrejme su tam aj mensie a aj vacsie ako 32nm "veci".
Shatterhand
Ved skus nahradit tranzistor memristormi...hned by ta stadial vyhodili :) Praveze cela diskretna suciastka je velka prave 32nm, ale aj samotny tranzistor sa z niecoho sklada. A to je logicky mensie. Napriklad 32nm tranzistor ma 30nm dlhu branu(gate). A napriklad High-K dielektrikum ma hrubku len 0.9nm.
ZoranICS
Memristory su svojou charakteristikou podobne synapsam v biologickom mozgu - aspon tak to pisu ti ktory sa do toho vyznaju - prave preto su vyborne pre vyrobu logiky ktora bude programovatelna a presuvatelna... nebudu sa presuvat data k logike ale logika k datam! kedze instrukcie su vacsinou podstatne mensie ako data, tento pristup by mohol niekolkonasobne zrychlit samotne spracovanie tych dat. Neviem, ci by ma vyhodili keby som na toto prisiel ja... Inak myslienka pochadza zo 60tych rokov minuleho storocia. Ber to ako synteticky mozog so vsetkymi vyhodami i nevyhodami samotneho mozgu.
bledos
ZoranICS: "su vyborne pre vyrobu logiky ktora bude programovatelna a presuvatelna" tym si akoze co myslel? Ved logika nie je realna sucast nasho sveta, je to len matematicka disciplina...Neviem, mozno si mal nieco ine na mysli. Skus to trochu rozviest.
ZoranICS
Logika => logicke obvody => instrukcie => procesor
bledos
ZoranICS: co tak poslat jeden poriadny link a hned je vsetko jasnejsie: http://www.itnews.sk/spravy/hardware/2010-04-13/c133019-hp-pripravuje-nastupcu-pamati-flash
Shatterhand
Logika nie je matematicka disciplina, hoci v istom ponimani je. Logika je schopnost mysliet, davat informacie do suvisu, vyvodzovat z nich zavery, kombinovat info...atd. Okrem toho, "logik" je vela. @ZoranICS: Presnejsie boli objavene v 56-tom(alebo stvrtom? uz si presne nepamatam). A ten memristor si trochu zle interpretujes. Ano, ma tu vynimocnu vlastnost, ze uchovava data ako RAM, ale dlzi ich dlhodobo. A jeho druha vlastnost - to je ta podobnost so synapsiami - ze on zaroven uchovava informaciu, ale vie si tu informaciu aj "zobrat" a "dat" dalej. To je ta podobnost s ludskym mozgom. A v tom je jeho dalsia vyhoda. Kdezto dnes potrebujes na zapis a citanie do RAM procesor, memristor si vie toto zmanazovat takpovediac "sam". Ale ziadnu logiku nerobi. Vie najviac presunut data ako otrok. A procesor je od toho procesor, ze vie robit aj nejake ALOs. Tomu poslednemu postu akosi...nechapem, resp. co nim chcel basnik povedat?
ZoranICS
tak, aby sme mali jasno: 1) http://www.wired.com/gadgetlab/2008/04/scientists-prov/ alebo http://en.wikipedia.org/wiki/Memristor alebo http://www.memristor.org/ 2) Prvy krat boli popisovane (citaj vynajdene) v 1971 (sekol som sa o par rokov!) panom Leon-om Chua, no 37 rokov sa ich nikomu nepodarilo vyrobit. 3) prve memristory boli vyrobene tak rok a pol dozadu v HP laboratoriach pod vedenim R. Stanley Williams-a. 4) Vyuzitie v logickych obvodoch najde jedna z ich vlastnosti - menovite - ze sa dokazu spravat za urcitych podmienok ako prepinac (tak isto ako tranzistor!). 5) ani tranzistor "sam" nie je schopny vytvorit logiku, treba ich asi za hrst. 6) www.google.com
ZoranICS
Mimochodom: http://www.spslevice.sk/SOC/SOC%20-%20PRI/63-Logicke_obvody.htm
Shatterhand
Mimochodom som sa to posledne vsetko ucil, cize zbytocne linkovat :D A tie ostatne veci ktore si pisal, su len vycuc z tych clankov. Memristor sa za urcitych podmienok sprava ako tranzistor - to ano, ale naco to vymienat, ked je to v plienkach? Tranzistor "sam" ti praveze logiku vytvori - vid hradla. Ale uz to nechajme :)
Memnon
diskusia sa zvrhla do uplnych sraciek CG
flanker
domnívám se, že LGA2011 je pouze pro serverovou platformu, highend bude 1356LGA.
Gudas
Uvidíme, high-end je ešte ďaleko...
Tronic
Toto som nemal rád na Intely novy CPU novy socket nová doska... AMD je aspoň férová lacne má všetko a ešte ani netreba dosku meniť tak často.
shajek
nieje to trošku kktina ? ale zas intel naháňa peniaze ? dávať čo novú generáciu nové sockety .. choré
flanker
Tronic, to ano, ale věčně to taky nebude...Příští rok tu budou dva zcela rozdílné sockety AMD a další rok již tři s jedním dožívajícím.
Eddward
Vedel som ze investicia do 1156 neni investicia do buducnosti a aj sa to potvrdilo :) Stary dobry 775 vydrzi kym pride 1155 a mozno aj dlhsie...
skype3x3
sa na to vybodnem a si kupim notebook :D
avixe
fuu, zase novy socket? sak 1366tka je tu kolko? rok?
Gudas
LGA1366 - od konca 2008
bborecc
zzzzZZZMRDI... lezie mi na nervy toto neustále menenie socketov.
rayen11
5 rokov sa drzim Intelu zubami, nechtami ako taky blbec...idem si kupovat 1156 a oni oznamia, ze o rok mi to bude na 2 veci?...no mozem ich dlabat...prechadzam na AMD ako uz dlho planujem...semráci...
FF6
ja som teraz kupil intel a nabuduce len AMD ;-) kazdy rok novy socket to je na hlavu
Ján Kurej
toto je chore podla mna ... osobne si myslim ze upgrade urobi len clovek co chce to najnovsie doma. my ostatny co mame notebooky alebo kasleme nato si aspon precitame co je nove a budeme vediet poradit znamim.
Shatterhand
Blbé, ale zároveň zaujímavé. Všimnite si, že už v sockete rátajú s menšími nárokmi na napájanie. Čo je ale logické, pretože žiadne 45nm tam už nepôjdu...
FoxWear
FF6 myslim ze hned tak novy PC kupovat nebudes :D
ericc64
Tak to pekne doje**** ... Clovek setri eurace a kupi si dnes 1156 a o rok bude k nicomu ? To aby si clovek kupoval ked chce upgrade rovno aj dosku za nehorazne eura .. je mi z toho nagrcanie
Pappale
ha ha no mozete mi podat servitku prosim? idem grckat.. v ziadnom pripade neprechadzam na nic nove! LGA775 CORE 2 E8200 a stare dobre DDR 8GB Mushkin.. vydrzia este tento rok a mozno zaciatok noveho! Uz si pockam na koniec toho sialeneho zmensovania.. hadam 32nm - 28nm bude vrchol aspon na 2r.
spok
tak toto ani nemali pustat na verejnost, lebo sa pripravia o dost vela zakaznikov - vidim to na unlock AM3 Phenomu X4 na X6 a k tomu GTS 440 s biosom 450 (20% overclock, snad sa neupecie;)
ZoranICS
Ono zas tie 1156 a 1366 nebude nutne vyhadzovat o ten rok... kym neskape doska alebo procak lebo k tomu uz nic nezozenies. Pappale: kazda vyrobna technologia je TOP na ten rok a pol az dva takze si sa velmi nesekol! Inak, vrchol tejto technologie bude niekde okolo 6nm +/-3. Kto vie aky siroky je jeden atom medi nech napise :D
window
<p>Nike Toki ND Medium – Grey Blue Sapphire</p> <p>The <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-1-c-1.html">nike jordan 1</a></strong> has been seeing plenty of action as of late, and just off the heels of the release of the black / volt colorway, <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-4-c-4.html">nike jordan 4</a></strong> has released a new version to select accounts including 21 Mercer Street. This time around, the unique design sports a grey nubuck upper along with white and <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-5-c-5.html">nike jordan 5</a></strong> blue accents, including the piping, shoe lacing holes, and midsole ribbing. How doe these compare to past colorways we’ve previewed?</p> <p>&nbsp;</p>
juicy couture outlet
Detaily k novým socketom pre Intel procesory | pc.sk [url=http://www.juicycoutureoutlet-2012.com/]juicy couture outlet[/url]
Pridať nový komentár
TOPlist