SK

Teleportujte sa kamkoľvek vďaka Microsoft Holoportation

 
Hoci je teleportovanie zatiaľ stále iba sci-fi, Microsoft sa mu svojím spôsobom o čosi priblížil. Svoj 3D hologram totiž môžete preniesť kdekoľvek na svete vďaka Holoportation.

Microsoft uviedol rozšírenie pre HoloLens, ktorým je Holoportation. HoloLens je v podstate VR headset od Microsoftu, ktorý okrem iného umožňuje aj manipuláciu s holografickými objektmi. Holoporation umožňuje zachytiť objekt ako hologram, skomprimovať ho a preniesť ho o tisíce kilometrov ďalej inému používateľovi, ktorý má HoloLens. Takto absolvované konverzácie je navyše možné nahrávať a neskôr si ich prehrávať
 
Používateľa zosníma niekoľko kamier a mikrofónov, pričom následne je vytvorený 3D hologram, ktorý sa prenesie na akýkoľvek iný bod na svete používateľovi, ktorý má HoloLens. Microsoft tvrdí, že s takýmto hologramom môže druhý používateľ real-time komunikovať a budú sa vidieť a počuť ako keby boli obe osoby fyzicky prítomné v jednej miestnosti.
 
Spoločnosť nezverejnila technické detaily o kamerách a ani o zvyškoch systému, no už podľa videa je vidieť, že systém vyžaduje množstvo 3D kamier a pravdepodobne aj poriadnu porciu výpočtového výkonu. Systém tiež dokáže zachytiť pohyby osoby a real-time ich prenášať takže sa príjemca nebude pozerať iba na statický obraz. Vône a dotyky samozrejme takýto holografický systém nedokáže preniesť takže fyzický kontakt celkom nenahradí. Vzhľadom na povahu HoloLens technológie je tiež zatiaľ nemožné, aby sa hologram objavil inde ako v strede zorného poľa. To znamená, že podľa toho kde sa príjemca nachádza sa hologram môže objaviť uprostred stolíka či televízora.
 
 
Ako Holoportation vyzerá v súčasnom štádiu vývoja môžete vidieť na videu. Výsledky sú celkom pôsobivé a možno sa tak pozeráme na budúcnosť komunikácie. Na to si však ešte niekoľko rokov počkáme nakoľko vývojársky model HoloLens stojí $3000 čo je pre komerčné nasadenie veľa a na technológii zostáva ešte veľa práce.
 
Zdroj: winbeta
 
Komentáre (1)
Ján Kisty
Ak to MS, nepokasle, toto je najlepsia predstavena technologia za poslednych 15 rokov +..
Add new comment
TOPlist