SK

Čoskoro už obrázky alebo fotografie z webu nepoužijete

Joint Photographic Expert Group, skrátene JPEG plánuje pridať digitálneho správcu práv, teda DRM do svojho formátu. Má sa tak zabrániť kopírovaniu obrázkov a fotiek.

JPEG predstavuje stratový kompresný formát, ktorý môže byť v súčasnosti dekódovaný veľmi rýchlo takmer na každom zariadení. Podporuje ho dnes takmer všetka elektronika – od hodiniek cez televízory, smartfóny až po foto-rámčeky. Jeho výhodou je predovšetkým značná úspora dátového priestoru, i keď dnes sa pomaly vracia k bezstratovému surovému formátu RAW. Konkurenčné formáty ako PNG či GIF zase umožňujú transparentnosť či animácie, nevýhodou je ich veľkosť.

JPEG mal aj pokračovateľa v podaní JPEG 2000, ten sa však neuchytil, hoci priniesol viacero vylepšení. Jeden z dôvodov neúspechu má byť práve integrácia DRM. Zdá sa ale, že skupina sa DRM nechce vzdať a pridá podporu aj do staršieho JPEG. Cieľom je chrániť zdieľanie obrazových informácií, posilniť súkromie a predovšetkým ochranu osobných vlastníckych práv.

Ináč povedané, je možné, že v budúcnosti si nebudete môcť pozrieť fotky bez toho aby ste poznali verejný kľúč (JPEG chce vytvoriť Public Key Infrastructure). Predstavte si tak napríklad prezentácie bez obrázkov, jednoducho preto, že nebudete mať práva k fotografiám. Teraz sa ako-tak nekomerčne použitie obrázkov a fotografií akceptuje, čo ale potom?

Práva na fotografie a obrázky boli vždy problém, očividne budú v budúcnosti ale ešte väčšie.

Zdroj: Bit-tech, jpeg

Komentáre (2)
Karolkm
vyborna sprava pre fotografov. Uz aby to bolo tu.
Shatterhand
Melieš somariny. Fotografy uverejňujú fotky urobené na drahých zrkadlovkách v JPEG-och. WP.
Add new comment
TOPlist