SK

Nokia zamýšľala prechod na Android

Telefóny Lumia mali začať používať Android koncom roka 2014. Prototypy smartfónov Lumia už používali Android.

Ešte pred tým ako Microsoft kúpil Nokiu, sa Nokia zamýšľala nad prechodom z Windows Phone na Android. Spoločnosť už na svojich smartfónoch Lumia testovala Android. Microsoft o testovaní Androidu vedel, nemalo to však (podľa zdroja) žiadny vplyv na rokovania ohľadom kúpy mobilnej divízie Nokie. Nokia sa dohodla s MS v roku 2011 na výrobe telefónov výhradne s Windows Phone a dohoda mala vypršať v roku 2014 a práve preto Nokia už pripravovala prechod na Android.

Ak by prišla Nokia so smartfónmi Lumia bežiacimi na Androide bol by to koniec Windows Phone a veľký prepad pre Microsoft. Nokia vyrába takmer všetky zariadenia, ktoré sú dnes dostupné s Windows Phone a na trhu má 87% podiel. Nie je tajomstvom, že na Nokiu sa zdvihla vlna kritiky za uprednostnenie Windows Phone pred Androidom. V roku 2010 mala Nokia 32,8% podiel na predaji smartfónov, za prvú polovicu roku 2013 sú to 3%. Zákazníci by radšej videli Android na Lumii aj keď je to opäť vec názoru, keďže jednému vyhovuje to a ďalšiemu iné. Trh však "rozpráva" jasnými číslami.

Ak by Nokia presedlala na Android, zaznamenala by pravdepodobne veľký nárast predaja smartfónov Lumia s Androidom. Projekt s Androidom bol dobre utajovaný a vyšiel na povrch zásluhou dvoch ľudí, ktorých identita ostala zamlčaná z jasných dôvodov. Bolo by zaujímavé sledovať "boom" ohľadom smartfónov Lumia s Androidom, avšak na to už nepríde.

Zdroj: bits.blogs.nytimes.com

Add new comment
TOPlist