Talianska spoločnosť Lavazza vyvinula prístroj na prípravu espressa vo vesmíre.
Kde prístroj skončí, bolo jasné už od začiatku. Na projekte pracovali talianska kávová spoločnosť Argotec a Talianska Vesmírna Agentúra. Prístroj váži 20 kg a na palubu ISS sa dostane v novembri tohto roka spoločne s prvou talianskou astronautkou a kapitánkou vzdušných síl Samantou Cristoforetti. Automat na kávu je trefne nazvaný ISSpresso.
Ako sa ale bude espresso vo vesmíre vyrábať? Obyčajne býva tlak v plastových rúrkach stroja 8-10 barov. Nahradené boli ale oceľovou verziou, ktorá zvládne až 400 barov. Taký tlak však na ISS potrebný nebude. Tlak na ISS je približne taký ako na Zemi a voda sa tam varí taktiež pri 100°C.
Hotové espresso vychádzajúce zo stroja sa bude zachytávať do špeciálnych sáčkov, podobných tým do ktorých sa uskladňuje krv pri darovaní. Astronauti si tak budú musieť vychutnávať espresso cez slamku, ako väčšinu inej potravy. Utrpí tým chuť, vôňa a celkový pôžitok z pitia.
Zdroj: gizmodo.com
m2fizy
snap_