SK

Modulárne smartfóny projektu Ara dostanú vývojári do rúk už na jeseň, zákazníci o rok

 
Google konečne bližšie prehovoril o príchode modulárnych smartfónov projektu Ara. Vývojári si na ne siahnu už túto jeseň, bežní spotrebitelia musia čakať do roku 2017.

V posledný deň Google I/O 2016 konferencie si spoločnosť spomenula aj na svoj Projekt Ara a modulárne smartfóny. Nejakú dobu bolo okolo nich ticho čo mohlo evokovať, že Google tento projekt potichu pochová, no opak bude zrejme pravdou. Google sa totiž vyjadril, že modulárne smartfóny budú pre vývojárov dostupné už túto jeseň a bežní zákazníci si ich budú môcť kúpiť budúci rok. Údajne už 30 zamestnancov Google-u používa Ara smartfón ako svoj primárny telefón.
 
 
Smartfóny projektu Ara majú za cieľ priniesť na trh modulárne smartfóny čo znamená, že im bude možné vymieňať niektoré komponenty ako batériu, fotoaparát a podobne a to dokonca počas toho ako je mobil zapnutý a bez reštartu. Takéto smartfóny budú mať 6 základných častí, ktoré sa budú dať vymieňať pričom o odpojenie modulov sa stará kompletne softvér, aby sa predišlo mechanickému poškodeniu. Odstránenie modulu bude možné vykonať cez nastavenia smartfónu alebo po vyslovení hlasového povelu ako napríklad „Ok Google, eject the camera“ (Ok Google, vysuň fotoaparát).
 
Ak ste však čakali na neobmedzené možnosti tuningu a vylepšovania budete sklamaní. Google sa nakoniec rozhodol, že kľúčové komponenty ako procesor, RAM a internú pamäť nebude možné vymieňať. Podľa neho sa o tieto časti zákazníci príliš nezajímajú pokiaľ fungujú podľa predstáv. Tieto komponenty tak budú napevno upevnené v tele smartfónu ako v bežnom smartfóne. Okrem toho bude napevno upevnený aj displej, antény, senzory a batéria. To zúžilo okruh možnosti celkom výrazne a vymieňať sa budú dať časti ako fotoaparát, reproduktory, skener odtlačkov prstov, prídavný displej (napr. e-ink) a podobné príslušenstvo. To je veľká škoda nakoľko vymeniť prasknutý displej by si s plne modulárnym smartfónom mohol každý laik a modulárny procesor či RAM by zas ponechávali priestor pre upgrade do budúcna. Je tu však istá nádej, že toto obmedzenie sa bude týkať iba prvej generácie Ara smartfónov a neskôr Google umožní výmenu aj zvyšných častí.
 
Ak patríte medzi vývojárov a chcete pracovať so smartfónom projektu Ara môžete navštíviť túto stránku a požiadať o telefón. Zvyšok ľudí musí počkať na rok 2017, presnejší termín nebol uvedený.
 
Zdroj: neowin
 
Komentáre (5)
Robo7
Smartfón doposiaľ nevlastním mám klasiku na tlačidlá, ale tento typ bude prvý ktorý si kúpim, stavebnice ma vždy priťahovali a dnešné nerozoberateľné sa mi nepáčia. Oprava bude jednoduchá pre každého a pokiaľ zachovajú nízke ceny za výmenné moduly, vydrží mi rovnako dlho ako klasický tlačidlový. V podstate to bude taký transformers :-)
Archon
ako RAM su najčastejšie pridavane/menene veci na PC . prave stare top-modely maju vykon , ale viac krat nim len chyba RAM , vymenitelnosť display-u a baterku by tam fakt mohli dať asi každy si to predstavoval , že na doske bude len procesor,chipset,senzory,antena(popripade ine veci) a že sa bude dať cela zadna strana napriklad vyskladať iba z bateriek vlastne by to bolo modularne na 2 urovniach 1. veci ktore sa nedaju meniť (doska, popripade procesor, senzory, antena,ine) 2. komplikovane rozobratie - tam by boli hlavne časti(display, RAM, zakladna baterka, procesor,ROM) , a muselo by to byť vypnute a trebalo by nejake dostupne nastroje(šrobovak) na rozobratie 3. jednoduche rozobratie - to čo je teraz ara , s tym že by tam išla všade dať baterka , pridavna antena, pridavne SSD/pamäť
mano8
viete ako to dopadne ? pisu o tom v clanku: "1. generacia ARA" "2. generacia ARA" cize ako napr PC: DDR1, 2, 3... a modularnost vam bude nahovno pretoze zbernice sa budu menit ! toť vše.
Kalo
Takže budem chcieť namiesto fotenia vidieť hodiny, tak budem musieť vymeniť nejakú blbú kocku? Super
miro1360
prepadák roka :D
Add new comment
TOPlist