SK

To je teplo! Ako rýchlo sa mi zohreje pivo v pollitráku?

Horúčavy sú tu, škvaríme sa vo vlastnej šťave. Pivo osvieži. Ako dlho mi, ale vydrží na stole dobre vychladené? Ako rýchlo sa mi pivo ohreje?

Vyhlasujeme malú súťaž o naj riešenia tejto otázky. Oceníme

- najrýchlejšie riešenie - prvé správne riešenie zverejnené v diskusii pod článkom, vrátane postupu ako ste k nemu dospeli 

a tiež

- najkrajšie riešenie - subjektívne hodnotenie redakcie po diskusii s čitateľmi :)

Zadanie je jednoduché. Kúpim si pivo, pol litra, vychladené tak ako má byť na 5 stupňov Celzia. Sadnem si s ním do tieňa a položím ho na stôl. Je horúco, v tieni je 35 stupňov. Až teplota piva dosiahne 22 stupňov tak je ohriate, je najvyšší čas ho vypiť. Koľko minút uplynulo od momentu keď som pivo položil na stôl?

Riešenia píšte do diskusie pod článok. Obaja víťazi dostanú knihu Sci-fi zbierka 2010 :)

 

Komentáre (11)
moody011
Najlepsie riesenie je kupit si male pivo... male pivo vypijete tak rychlo ze sa nestihne ani zohriat... :D :D
arris5
U nas na vychod nemozna situacia za prve pivo sa na stol ani nedostane za druhe pivo je vypite skor nez dosiahne 8 stupnov.Cize odoved je 0 minut kedze po polozeni na stol je pohar prazdny
landrower
z praxi viem, ze na 22° sa pivo ohreje az v tele, v pohari tak dlho nevydrzi.
Sara
Čím rýchlejšie pivo vypijem tým bude menej zohriate. Takže riešenie : najlepšie je pivo vypiť rýchlo a mať ho chladne a osviežujúce ako pomaly a mať ho teplé ako čaj :)
MQ
Zalezi na niekolkych okolnostiach. Ako naznacili predchadzajuce prispevky, jedno pivo by na stole tak dlhu dobu nevydrzalo, pretoze smadny tester by ho takmer okamzite vypil. Takze aby na mna spolosediaci nepozerali ako na cvoka, musel by som si kupit jedno testovacie pivo a zvysne popijat (male, pretoze sa naozaj nestiha rychlo zohriat a nestane sa z neho mocka). Dalsou okolnostou/podmienkou, je pouzitie nejakeho toho tepleho metra. Pochybujem, ze na to existuje appka, pretoze bez HW cidla to asi nepojde. Bezat domov po teplomer, len kvoli pokusu v tychto teplach.... nehrozi. ;-) Takze len tak tipnem, v tieni pocas obeda mozno 60 minut, na slnku mozno 35 minut.
MichaelHo
2:15 hod.
roob
to treba zistit, kolko kW ma Slnko, lebo 0,5l vody (+/- piva) ohrejes o 17 stupnov vykonom 1kW za 0,01hod = 36 sekund.
limki
Teplo do pohara piva prenika cez sklo (povedzme 5mm) a hladinu, ktora je ale kryta penou, co je celkom slusny izolant, dno mozme tiez zanedbat. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_vodivost bocna stena pollitra nech ma vysku 15cm, priemer 6.5cm ... plochu 0.03m2 pri delta_T (na zaciatku) 30 stupnov sa za sekundu dostane cez 0.03m2 skla (lambda~=1.3)hrubky 0.005m 234J tepla, pri delta_t 13 stupnov to je 101J/s, pricom to klesa linearne s klesajucim delta (rastucou teplotou) Ak pivo je voda, na zahriatie z 5 na 22 potebujeme 4180J/kg/stupen, 35.5KJ takze mame graf, x-ova osa je cas[s], y je teplo za sekundu, plocha pod grafom je odovzdane teplo lavo(A) : 234, vpravo(B): 101, plocha: 35500, neznama t => plocha=(A+B)/2*t (keby bola linearna, s casom sa ale klesanie spomaluje, len to stazuje vypocet ... meh) t = 2*plocha/(A+B), t = 71000/335 = 211 sekund, co sa mi zda malo, ale zanedbal som dost veci, bral tepelnu vodivost skla pri 20C, no zacne ovela menej pri 5, dno,hladina, + tepelna kapacita skla, prudenie vzduchu a piva atd a nechce sa mi od tepla kontrolovat spravnost xD
roob
to su 3,5 minuty, cize uplna blbost :) Na to potrebujes zdroj 170W
hurkov
nepijem pivo !!!! bleeee.... tfuj !
avixe
no... exaktne sa na to odpovedat neda lebo si zle naformuloval otazku.. pises vety v nespravnych casoch a zaroven si neuviedol rychlost vetra, vlhkost vzduchu, intenzitu slnecneho ziarenia v tieni, pripadne ci sa v okoli nachadza nejaka pekna zena.. vtedy muz nevie co s rukami a pivo intenzivne objima aj ked je polozene na stole... z praxe ale viem ze ze aby sa pivo v takom teple na terase v tieni kde pofukuje vietor zohrialo na 22 stupnov musi ubehnut aspon 20 minut
Add new comment
TOPlist