SK

6 neočakávaných zdrojov obnoviteľnej energie

Predstavte si verejné osvetlenie Bratislavy napájané energiou z chôdze.

Pri diskusiách o obnoviteľnej energii, do centra pozornosti sa najčastejšie dostávajú solárna a veterná energia. Nasleduje zvyčajne geotermálna a vodná obnoviteľná energia. Veľa ľudí si ale nemusí uvedomovať, že na svete existuje omnoho viacej zdrojov obnoviteľnej energie, ktoré sa už aj využívajú na pomoc proti vypúšťaniu emisií oxidu uhličitého do ovzdušia. Aj keď žiadna snaha nedokáže zachrániť svet bez pomoci, pokračujúci výskum a vývoj využívania obnoviteľných zdrojov energie nám pomôže obmedziť znečisťovanie našej planéty bez obetovania energie potrebnej na náš život. Tu sú niektoré z nich:

Podzemná tekutá magma

Na Islande spustili ambiciózny a bizarný plán získavať geotermálnu energiu z podzemnej magmy hlboko pod povrchom, kde teplota môže stúpnuť až na 1000 stupňov Celzia. Horúca magma by mala byť schopná vyprodukovať 10-krát viac energie ako iné typické geotermálne zdroje. Islandský vrtný projekt, ktorý bude získavať magmu z hĺbky piatich kilometrov použitím obrovského vrtáku menom Thor, dostal preto zelenú.

Veterná energia zo stromov

Získavanie veternej energie zo stromov môže znieť zvláštne, až kým sa nedozviete, ako to funguje. Energia prichádza z kývania sa stromov pri silnom vetre. Tento rok, výskumníci publikovali výsledok štúdie, ktorá ukázala, ako vibrácie pri pohybe stromov môžu slúžiť ako zdroj obnoviteľnej energie. Dôkaz konceptu bol demonštrovaný na malých oceľových napodobeninách stromu, ktoré boli obalené chemickou látkou polyvinylidene fluoride (PVDF, piezoelektrická látka- mechanickou deformáciou vzniká elektrický náboj). Aj keď množstvo vytvorenej energie bolo malé, celkový zisk energie by sa zvýšil aplikovaním tejto technológie na dospelé stromy v lese.

Batérie z baktérií a hliny

Vedci na Harvardskej univerzite vytvorili batériu, využitím baktérií vytvárajúcich energiu, ktorá je svojim spôsobom napájaná špinou. Vytvorenie batérie z mikrobiologického palivového článku (MFC- microbial fuel cell) je prevrat v technológii uskladňovania energie. Určené hlavne pre regióny ako napr. Afrika, MFC batéria je vytvorená v 20-litrovom vedre, ktoré je naplnené slanou vodou s grafitovou anódou, katódou z drôteného pletiva, blata, hnoja a vrstvou piesku, ktorá slúži ako iónová bariéra v slanom elektrolytickom roztoku.

Švédsky odpad

v Švédsku, až 99% odpadu nesmeruje na skládky, ale po triedení veľká časť z neho smeruje do WTE tovární (waste-to-energy – odpad-na-energiu). Celkovo polovica z odpadu z domácností, ktorý vo Švédsku tvorí 4,4 miliónov ton, prechádza TWE procesom, ktorý ho spáli a získava energiu zo vzniknutej pary. Tento proces je taký účinný, že táto severská krajina importuje 800 000 ton odpadu z okolitých krajín.

Žijúce tehly

Tieto tehly využívajú metabolickú silu mikróbov na vytvorenie čistej energie zo slnečného svetla, odpadovej vody a vzduchu. Podobne ako už spomenuté mikrobiologické batérie, využívajú prírodné procesy pre zlepšenie našich životov. Skoré prototypy generujú malé množstvo energie, ktoré ale stačia na napájanie LED lampy alebo iného zariadenia. V budúcnosti by investori chceli vytvoriť celé budovy z podobných stien, ktoré by vydávali vlastné svetlo.

Kinetické osvetlenie v Las Vegas

Milióny ľudí prejde po chodníkoch Las Vegas každý rok. Niektoré z týchto krokov teraz generujú čistú obnoviteľnú energiu. New Yorská spoločnosť EnGoPLANET získava energiu, ktorá by sa inak stratila, použitím špeciálnych pouličných svetiel napájaných kinetickými podložkami zabudovanými do chodníka. Toto osvetlenie je zatiaľ svojho druhu jediné na svete, využiteľné je ale na uliciach po celom svete, napríklad aj na frekventovaných uliciach v Bratislave, Banskej Bystrici alebo Košiciach.

Zdroj: engadget

Komentáre (6)
jk2
A myslím si, že by nebolo zle porozmýšľať aj nad vlastným pohybom :-). Najlacnejšia a najekologickejšia energia, je energia ušetrená. Preto treba už od malička robiť osvetu v školách a a naučiť deti (a následne dospelých ľudí), že je trestuhodné ísť "po päť rožkov" do obchodu autom alebo nezmyselné komunikovať s kamarátkou z vedľajšieho vchodu cez dnešnú morovú nákazu menom "facebook" :-). Okrem ušetrenia energie, by to určite malo blahodarné účinky aj na našu fyzickú a psychickú stránku osobnosti.
tomasklucar
presne tak. to je ale uz otazka socialna...
kakocool
A ked bude magma vrt do kazdej rodiny, ochladíme jadro, stratíme mag pole a následne aj atmosféru. :)))
Pronto
Pokial by sa nieco take stalo, nasa atmosfera by sa zo zbytkoveho/odpadoveho tepla tak zohriala ze by zivot na zemi ajtak uz neexistoval. Energia sa predsa nemoze stratit, len meni svoju podobu.
MMe17
nestrati sa, velmi rychlo sa vyziari do vesmiru.
MMe17
kineticke osvetlenie EnGoPLANET je kombinacia maleho solarneho panelu a kinetickej podlozky. kedze podla vyrobcu to ma svietit, ma to mat senzory, kameru, robit to wifi a ma to nabijat telefony, tak je uplne absurdne aby to robilo iba z kinetickej podlozky. aj keby to nerobilo nic ine, iba svietilo, tak je velmi diskutabilne ci by to vobec bolo schopne generovat dostatok energie iba z chodenia. udavaju sice 4-8w na jedno slapnutie ale nikde nepisu kolko Wh to predstavuje pri nejakej konkretnej hustote chodcov. Jedine co by na tychto napadoch bolo neobycajne, keby aspon jeden z nich vyprodukoval pouzitelne mnozstvo energie za cenu neprekracujucu 10 nasobok beznej ceny energie.
Add new comment
TOPlist