SK

Samsung chce sledovať užívateľov svojich Android zariadení

Juhokórejský elektronický koncern Samsung si chce vytvoriť vlastnú databázu informácií o správaní užívateľov svojich smartfónov a zdieľať ju s vývojármi aplikácií a prevádzkovateľmi reklám.

Špeciálny systém, ktorý bol vyvinutý na tieto účely má názov “Context“. Technológia však ešte nie je nainštalovaná na všetkých existujúcich zariadeniach. Magazín The Information informoval o tom, že prebiehajú interné debaty o tom,či bude technológia aj skutočne použitá.

Context má sledovať, ako užívatelia používajú svoje smartfóny a spätne hlásiť, o čo sa zaujímajú. Ak užívateľ často hľadá v prehliadači napríklad športovú tematiku, mohla by aplikácia video portálu získať prístup k týmto informáciám a ponúknuť vhodný obsah.

Samsung má však obavy, ako zareagujú zákazníci na integráciu Contextu do ich zariadení. Mohlo by to prinajmenšom znamenať, že všetko, čo sa udeje na zariadení, bude zaprotokolované. Prebiehajú interné diskusie o tom, či zvýšenie pohodlia, ktoré bude dosiahnuté vďaka vyhodnocovaniu informácií, skôr nemá pomôcť predať viac smartfónov. Alebo, či sa obavy užívateľov, týkajúce sa ochrany dát, nepostarajú o to, že prejdú ku konkurencii.

Zavedenie programu by pravdepodobne mohlo spôsobiť vyostrenie vzťahu voči Google, ako poskytovateľovi Androidu. V skutočnosti je to práve jeho obchodný model, ako zarobiť peniaze vďaka zberu dát od užívateľov Androidu. Google sa v súčasnej dobe snaží presviedčať výrobcov Android zariadení k čo najmenším zmenám v originálnom Android rozhraní. Reakcie môžu byť dosť výbušné v prípade, že najväčší partner v tejto oblasti na seba preberie obchod s užívateľskými dátami.

Zdroj: Winfuture.de

Add new comment
TOPlist